top of page

NAPAČNO DIHANJE lahko povzroči težave s spanjem, pomanjkanje energije, pridobivanje teže, glavobol,




Dihanje je najbolj temeljna in izjemno občutljiva funkcija organizma, ki nam daje energijo. Vsaka misel, vsaka reakcija in vsako čustvo vpliva na vzorec dihanja in določa kakovost našega življenja.

Oskrba celic s kisikom je prav tako pomembna kot uživanje prave hrane in pitje sveže čiste vode. Vendar pa dihanje običajno dojemamo kot samoumevno, čeprav je naša najbolj temeljna potreba.

Vaš življenjski slog je verjetno zelo oddaljen od načina življenja naših davnih prednikov. Po zaslugi tehnologije in ekonomskih izboljšav imamo več udobja, izboljšane življenjske pogoje in higienske razmere. Po drugi strani pa smo izpostavljeni škodljivim vplivom predelane hrane, konkurenčnega stresa v šoli in službi ter smo veliko manj telesno aktivni. Vsi ti dejavniki negativno vplivajo na naše dihanje.

Najbrž tega ne veste, ampak ogljikov dioksid igra odločilno vlogo pri izkoriščanju kisika v našem telesu. Če je raven ogljikovega dioksida prenizka, naše rdeče krvne celice (hemoglobin) zaradi spremembe v pH-ju krvi slabše sproščajo kisik v naše celice. To je težava, saj je kisik gorivo za naše celice. Brez zadostne količine kisika naše celice na morejo optimalno opravljati svojih dolžnosti - postanejo bolj dojemljive za viruse in ne morejo proizvesti toliko energije.

Prvi korak k radikalni spremembi pri dihanju - in tako pri ravni ogljikovega dioksida ter kisika - je, da začnete dihati samo skozi nos. Naš dihalni sistem ni ustvarjen za nenehno dihanje skozi usta. Dihanje skozi usta vodi v številne pogoste težave in zdravstvene tegobe, kot so težave s spanjem, pomanjkanje energije, pridobivanje teže, glavoboli, dehidracija in celo nizek libido. K sreči se je povsem preprosto postopoma vrniti k dihanju skozi nos podnevi in ponoči. Butejkova metoda dihanja, poimenovana po ruskem zdravniku, ki jo je razvil v 50.letih 20. stoletja, je niz preprostih tehnik, ki jih lahko vključite v svojo dnevno rutino in se vrnete k dihanju skozi nos.



Preverite svojo dihalno zmogljivost


Butejkova metoda dihanja vam lahko pomaga obnoviti normalen dihalni vzorec in s tem izboljšati dostavo kisika po telesu. Preden začnete s to učinkovito metodo, je pomembno, da najprej ocenite trenutno kakovost svojega dihanja.

Dr. Butejko je razvil naslednji preprost test za oceno kakovosti dihanja. Uporabite lahko štoparico ali sekunde preprosto štejete. Test poteka tako:

1. Sedite zravnano, nog ne imejte prekrižanih, ter udobno in enakomerno dihajte skozi nos..

2. Na kratko in tiho vdihnite in izdihnite skozi nos. Po izdihu se primite za nos, da preprečite, da bi vanj prišel zrak.

3. Sprožite štoparico (ali začnite šteti) in zadržite dih, dokler ne začutite prvo razločno potrebo po vdihu, začnite znova dihati in si zapišite čas.

5. Vdih po zadržanem dihu naj bo miren, nadzorovan, skozi nos. Če čutitie potrebo po globokem vdihu, ste dih zadrževali predolgo.

Čas, ki ste ga izmerili, se imenuje kontrolni premor (KP) in odraža raven ogljikovega dioksida v telesu. Kratek KP je tesno povezan s kronično nizko ravnijo CO2. Vsakih pet sekund več v vašem KP-ju vam bo prineslo več energije čez dan in izboljšano vzdržljivost med telesno vadbo. Tu so kriteriji za oceno vašega rezultata kontrolnega premora:

40 do 60 sekund: kaže normalen, zdrav dihalni vzorec in sijajno telesno vzdržljivost

20 do 40 sekund: kaže rahlo dihalno oslabitev, zmerno vzdržljivost pri telesni vadbi in potencialno ogroženo zdravje v prihodnosti (večina ljudi pade v to skupino);

10 do 20 sekund: kaže znatno dihalno oslabitev in slabo vzdržljivost pri telesni vadbi; priporoča se vadba dihanja skozi nos in spremembe življenjskega sloga (verjetno neprimerna prehrana, prekomerni stres, prekomerno uživanje alkohola, itd)

manj kot 10 sekund: kaže resno dihalno oslabite, zelo slabo vzdržljivost in kronične zdravstvene težave



Vaja za izboljšanje dihanja

Ta preprosta vaja vam lahko pomaga prenoviti vaše dihanje.

* sedite zravnani in položite eno dlan na prsi, drugo na trebuh. Približno minuto dihajte normalno. Opazujte svoj dih in izdih.

* Ko opazujete svoj dih, začnite z dlanmi nežno pritiskati na prsi in na trebuh. Ustvariti želite rahel upor, ki bo upočasnil vaše dihanje, tako da boste dihali manj kot ste, preden ste začeli z vajo.

* Ko začutite znosno potrebo po zraku, podobno občutku, ki imate, če se odpravite na živahen sprehod, veste, da vajo izvajate pravilno.

* Poskusite nadaljevati s takšnim dihanjem - z občutkom povečane, a še znosne potrebe po zraku - tri do pet minut.

* Če se vaše dihanje pospeši ali imate v telesu občutek napetosti, za 30 sekund prenehajte z vajo. Ponovno začnite, ko se dihanje umiri.

* Po dveh ali treh minutah te vaje, boste morda občutili povečano toploto v temperaturi dlani ali kakšnem drugem delu telesa. Morda se vam bo očistil nos, usta pa bodo proizvajala več sline. Ti takojšnji učinki se pojavijo zaradi majhnega kopičenja ogljikovega dioksida v krvi, kar odpre žile in dihalne poti ter aktivira sprostitveni odziv. Zveni kot paradoks, a za izboljšanje pretoka krvi in količine kisika v telesu, moramo dihati manj, ne več.


Dihanje skozi nos čez dan bo pomagalo vašemu telesu brez napora najti ravnovesje med kisikom in ogljikovim dioksidom. Z izvajanjem zgornje vaje se boste naučili, kako dihati učinkoviteje, tako da boste tudi med naprezanjem zmogli dihati skozi nos in vam ne bo treba hlastati za zrakom skozi usta.

ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page