top of page

Čičerikin namaz s peteršiljem + zelena paprika + spirulina v prahu pomaga pri podpori imunskega sist


Čičerikin namaz s peteršiljem

Čičeriko čez noč namočimo v hladno vodo, naslednji dan pa jo skuhamo; kuhano čičeriko zmiksamo skupaj z domačo sezamovo pasto (sezamovo seme z olivnim oljem), ekstra deviškim olivnim oljem, limonovim sokom, sveže mletim poprom, česnom in z veliko peteršilja

  • 250 g čičerke

  • 0,8 dl sezamove paste, tahini

  • 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja

  • 0,3 dl limoninega soka

  • 1 dobra žlička soli

  • 1/2 žličke sveže črnega belega popra

  • 3 stroki česna

  • šopek peteršilja

  • 2 – 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja

  • črni poper v zrnu

  • mleta rdeča paprika

Čičerikin namaz ekspresno pripravimo s kuhano čičerko iz pločevinke. Če je, seveda, v naši kuhinji prostor za pločevinke.

Čičerika je pri nas manj znana stročnica z oglatimi zrni, podobnimi lešnikom, pretežno rumene, pa tudi bele in črne barve.

Sezam je verjetno najstarejša začimba na svetu, zagotovo pa je najstarejša kulturna rastlina.

predpriprava

Peteršilj (Petroselinum crispum) izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, če ga jemo surovega. Že vse od časov starih Rimljanov velja za živilo, ki koristi zdravju. Če boste pojedli približno 25 gramov svežega peteršilja na dan, si boste na zelo preprost način zvišali vnos železa, kalcija in folne kisline ter s tem zadostili dnevni potrebi po vitaminu C.

Peteršilj ima veliko močnih antioksidantov, kot so flavonoidi (apiin) in karotenoidi. Znana karotenoidna antioksidanta sta lutein in zeaksantin, ki pripomoreta k boljšemu vidu in telesu pomagata nevtralizirati poškodbe, povzročene z ultravijoličnimi žarki. Njegove učinkovine foranokomarini delujejo protimikrobno. Vsebuje tudi fitoestrogene.

Poleg tega je v peteršilju ogromno vitamina C – vsebuje ga približno trikrat toliko kot pomaranča, in vitaminov A, B1, B2 in E. Vitamin C je izredno pomemben za dobro delovanje imunskega sistema, za mladosten videz kože in za dobro delovanje sklepov.

Kot bogat vir zelenega listnega barvila klorofila, ki ima močno antiseptično delovanje, pomaga alkalizirati telo, očisti kri in sodeluje pri nastajanju eritrocitov – rdečih krvničk. Klorofil in flavonoidi v peteršilju vplivajo na večjo celično sintezo glutationa, kar omogoča lažje razstrupljanje telesa.

Peteršilj ima veliko folne kisline, ki je pomembna za zniževanje ravni homocisteina. To je snov, ki je povezana z boleznimi srca in ožilja ter možgansko degeneracijo. Folna kislina je pomembna je tudi za nosečnice, saj ima pomembno vlogo pri pravilnem razvoju ploda. Vplivala naj bi tudi na preprečevanje nekaterih vrst raka.

Vsebuje še dosti kalija, kalcija železa, mangana, cinka, selena, natrija in še bi lahko naštevali.



Spirulina je alga, ki čisti telo, obenem pa vpliva na krepitev celotnega organizma. Blagodejno vpliva pri boleznih srca in ožilja, znižuje raven holesterola v krvi, čisti kri, pomaga pri težavah s slabokrvnostjo, krepi lase ter neguje kožo in krepi imunski sistem. Alge so tudi nadvse primerne za vegetarijance. Je odlična alga, ki pomaga pri kemoterapiji, saj preprečuje poškodbe srca in ožilja. Kot alga je primerna tudi pri hujšanju in pomaga čistiti jetra.


Spirulina alga v prahu vsebuje:

aminokisline (kar 62 %) in esencialne omega 3 in 6 maščobne kisline

nukleinsko kislino, ki je pomemben dejavnik pri obnovi DNK

vitamine E, B6, folne kisline in B12

minerale: mangan, cink, baker in železo

antioksidante: klorofil, karotene (vključno z beta karotenom v obliki vitamina A), zexantin in lutein.


Paprika je odličen vir vitaminov A in C, ki premoreta močan antioksidacijski učinek, kar pomeni, da uničujeta proste radikale, ki spadajo med največje krivce za nabiranje slabega holesterola, poškodbe ožilja in živčevja, bolečine v sklepih, poslabšanje astme in nastanek sive mrene. Redno uživanje paprike koristi srcu in ožilju, saj vsebuje tudi vitamina B6 in B9, ki preprečujeta smrt zaradi srčne kapi; njene vlaknine pa dodatno znižujejo raven holesterola v krvi. Za povrh je rdeča paprika bogata z likopenom, izjemnim hranilom, ki ga znanstveniki povezujejo z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka. Bil naj bi celo razlog, zakaj nekateri kadilci zdravi dočakajo visoko starost.


ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page