top of page

MATERNICA-SREDIŠČE USTVARJALNE MOČI



Medenica ali medenični obroč in mišice, vezivno tkivo in organi, umeščeni v ta del telesa (maternica, jajčniki, mehur, sečnica, ženska erotična anatomija, mišice medeničnega dna in debelo črevo), so ustvarjalni center telesa. Iz tega dela telesa prihaja vsa ustvarjalna energija. Nekatere ženske to središče ustvarjalne moči uporabijo za rojevanje otrok, druge pa ne, a vsi dostopamo do te energije življenjske sile za spreminjanje novih idej v nove projekte in za ustvarjanje novih predstav o tem, kdo smo in kaj bi radi prispevali svetu, medtem ko smo na Zemlji. Medenični obroč povezujemo z drugo čakro, energijskim središčem telesa, ki upravlja naše odnose z denarjem, spolnostjo in močjo.

Če niste uma odrezali od telesa in se odtujili od svoje spodnje polovice, verjetno veste, da prijetne misli, dejanja in dejavnosti povečajo dotok krvi v vaše spolne organe in medenični obroč in da ta del telesa zato bolj čutite. Duša pride v naše telo skozi naše kolke v zadnjem delu medeničnega obroča, kjer je locirana križnica-ali "sveta" kost ali tudi "duhovna vrata". Tu je vhod v polje rojevanja, v mesto, kjer energija dobi obliko. Vaša medenica in spolovila so sveto središče, del telesu, kjer dostopate do energije, da lahko ustvarite karkoli: projekt, knjigo, partnerski odnos, otroka,...

Če poslušamo klic naše medenične energije, ki nam govori, naj živimo bolj ustvarjalno, naj bolj tvegamo, naj bolj uživamo in naj se ne bojimo tega, kaj bodo drugi rekli ali mislili, častimo ustvarjalno žensko moč v nas. Če tega klica ne upoštevamo, bomo v medenici verjetno doživeli simptome neravnovesja in motenj. S cistami in dolgotrajnim močnim krvavenjem nam mati Zemlja lahko sporoča: "Bodite pozorni! Ali svojo ustvarjalno energijo usmerjate v neperspektivno službo ali neperspektivno razmerje? Se odrekate odgovornosti za svoje ustvarjalno izražanje in jo prelagate na nekaj ali nekoga, hkrati pa tej stvari ali osebi zamerite, da vas drži nazaj? Kaj bi morali roditi?

Vsako leto našega življenja na Zemlji smo bolj ustvarjalni-če si dovolimo, da se povežemo s to življenjsko silo. Tisti, ki se odprejo ustvarjalnim kanalom, po navadi živijo zelo radostno in srečno. Zato imajo dirigenti orkestrov po navadi dolgo življenje, čeprav veliko potujejo in imajo natrpan urnik vaj. Če imate poslanstvo, da morate živeti ustvarjalno, izražati sebe in svoje ideje svetu, če pustite, da radost in humor tečeta skozi vas, boste ugotovili, da ste polno zasedeni.


Na določeni točki v življenju, morda po zelo konkretnem in izčrpavajočem materinstvu, moramo priti v stik s svojo ustvarjalno energijo in jo kanalizirati tako, da ob tem uživamo in dobimo navdih - lahko napišemo knjigo ali pesmi, se naučimo slikati ali plesati. Potreba po ustvarjanju se lahko izraža tudi tako, da se spomnimo novih idej, novih poslovnih modelov ali novih načinov uporabe tehnologoje. Možnosti je nešteto. Starejše ko smo, bolj neposreden dostop imamo do našega toka ustvarjalne energije.

Včasih ženska želi počastiti svojo potrebo po ustvarjalnosti, a ji strah to prepreči. Le kako bi lahko našla čas za inovacije in izume, če pa ima premajhne dohodke? Na klice našega duha se pogosto ne odzovemo, ker ne želimo tvegati in se bojimo zavrniti naše ljubljene, ki mislijo, da bi morali imeti drugačne prioritete. Edini izhod iz tega precepa je, da strahove poimenujete, potem pa se naučite spretnosti, kako se postaviti zase-tudi takrat, ko imajo vaši otroci, partner ali šef drugačne zamisli o tem, kao bi morali porabljati svoj čas in energijo.


Ciste, rak in bolečina v medeničnem obroču kažejo, da bi morali raziskati svojo željo po bolj ustvarjalnem in pristnejšem življenju, za manj strahu in več pustolovskega duha. Medenični obroč je dom našega "nižjega srca". Zdravje vaših medeničnih organov je povezano tudi s tem, kako dobro ste se naučili sodelovati z ustvarjalnimi energijami, ki jih utelešajo denar, spolnost in moč. Jajčniki so, zelo dobesedno, ženska jajca-organi, povezani z potrebo, da dobite tisto, kar si želite na tem svetu. Zelo pogosto se ta potreba kaže prek moškega - ali prek moških vidikov nas samih - a posledica tega je pogosto bolezen v medenici. Jajčniki so potrebni za proizvodnjo hormonov do konca življenja in v veliki večini primerov je ob odstranitvi tveganje za poslabšanje zdravja vseh kosti in možganov veliko večje kot tveganje za pojav raka na jajčnikih.


Zelo pomembne so tudi mišice medeničnega dna, kajti obsegajo več med seboj povezanih mišic, ki dajejo oporo notranjim organom v medenici. Skupaj so kot trampolin ali viseča mreža, ki se razteza od trtice do kolčnice. Te mišice izgubijo tonus, če jih ne uporabljamo pravilno in redno, ko to dobro ve večina žensk, ki preveč sedi in skoraj nikoli ne čepi. Mišice nehajo delovati povezano, kot bi morale, zato se pojavi neravnovesje. Če mišice medeničnega dna izgubijo preveč tonusa, se lahko pojavi prolaps ali zdrs medeničnih organov, stresno in urgentno inkontinenco. Zakaj je to tako pogost pojav? Naše telo je ustvarjeno za nenehno gibanje in počepanje: več sto tisoč let so ženske veliko časa pripravljale obroke, kuhale, nabirale korenine, se družile, izločale blato, urinirale ali rojevale čepe. Mi pa ves čas stojimo, sedimo ali ležimo, zato naše mišice medeničnega dna izgubijo tonus. Položaj se lahko še poslabša po porodu ali kirurškem posegu v trebuhu, na primer po carskem rezu ali histerektomiji, vendar pa temu tveganju pripisujejo prevelik pomen. Celo najstnice in ženske, ki niso nikoli rodile, imajo lahko zmanjšan tonus mišic medeničnega dna. Ne glede na starost lahko trenirate svoje mišice in mehur tako, da boste začutili potrebo po uriniranju in šli čez dan vsake tri do štiri ure na stranišče.


Kako skrbeti za medenično dno:

- PIJTE VELIKO VODE (bolezni nastanejo zaradi dehidracije!)


- REDNO DELAJTE VAJE ZA MIŠICE MEDENIČNEGA DNA (keglove vaje + 32-krat na dan vstati iz stola in se usesti + okrepiti nožnične mišice)


- REDNO POČEPAJTE (kadar se prhate počepnite, na vrtu, "?kadar urinirate?", kadarkoli večkrat na dan)


- KREPITE MIŠICE MEDENIČNEGA DNA NA STRANIŠČI ŠKOLJKI (uporaba pručke+nagnete se naprej, komolci so na kolenih-ta način uriniranja zmanjša pogostost uriniranja čez dan in ponoči)


- KADAR URINIRATE ALI IZLOČATE BLATO, BODITE SPROŠČENI, NE PRITISKAJTE (ne zadržuj urina v mehurju, ne pritiskaj ob uriniranju-vzemi si čas!)


- PREPREČITE POTREBO PO TEM, DA BI URINIRALI PO NEPOTREBNEM (da zmanjšaš občutek za uriniranje kljub temu, da niste popili toliko vode, da bi upravičili odhod na stranišče, si pomagaš tako: stisnite mišice medeničnega dna in jih napenjate pet sekund, potem pa napetost v mišicah sprostite. Ponovite 5x + nekajkrat globoko in počasi vdihnite.)


Skrbite za svoje dobro počutje s pomočjo navad, ki vam koristijo in vas razveseljujejo namesto, z navadami, ki temeljijo na starih obrambnih mehanizmih ali sramu. Naučimo se brez opravičevanja žalovati in besneti, potem pa doživeti več vznesenih čustev. Tako se lahko znebimo stare, postane in destruktivne energije.



ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page