top of page

ŠIPEK - naravno zdravilo


Dietetika pravi, da je za dober imunski sistem treba skrbeti že od 15. maja dalje pa vse do 15. avgusta. V tem času imamo na razpolago veliko sadja in zelenjave, s čimer telesu damo, kar potrebuje. Dober imunski sistem potrebujemo, da nas obvaruje pred virusi, kar pomeni, da mora v telesu biti dovolj železa, fosfor-ja, magnezija, kalija in žvepla.


Če še niste storili nič za imunski sistem, je zdaj še priložnost. Naberite si šipkove plodove, zdaj, ko so v času zorenja. Pred sušenjem jih je treba razrezati (jaz sem jih dala kar v kavni mlinček). Če želimo, lahko plodiče ločimo od mesnatega dela, vendar moramo oboje kar najhitreje posušiti. To lahko opravimo tudi z umetno toploto, vendar temperatura ne sme biti prek 40 °C. Posušene dele shranimo v neprodušno zaprtih posodah, sicer se učinkovine hitro razgradijo.


Šipek uspeva v suhih gozdovih, na kamnitih pobočjih, med grmovjem, v živih mejah, ob poteh in po gozdnih obronkih. Šipek je do 3 metre visok bodičast grm.


Šipek je znan po visoki vsebnosti polifenolnih komponent, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši prehrani in delujejo antioksidativno, antimutageno, antikarcinogeno. Temno obarvani plodovi, so torej dober vir fenolov, kot so flavonoidi, antocianini in karotenoidi. Naslednja zdravilna lastnost šipka je, da vsebuje esencialne maščobne kisline, ki jih človeško telo ne more sintetizirati. Izvor dolgih polinenasičenih maščobnih kislin so linolenske, linolnein oleinske maščobne kisline. Le-te regulirajo številne telesne funkcije, kot so krvni tlak, viskoznost krvi, imunska odzivnost. Glavna maščobna kislina v šipku je α-linolenska, sleditapalmitinska in linolna kislina.


Šipek je dobro poznan tudi po najvišji vsebnosti vitamina C (300-4000 mg/100 g). Poleg slednjega vsebuje tudi ostale vitamine (B1, B2, K, P) in minerale, karotenoide (provitamin A), tokoferole, bioflavonoide, sadne kisline, tanine, pektin, sladkorje, organske kisline, aminokisline in esencialna olja. Uporaba Šipek ima številne protivnetne in terapevtske učinke zoper številne bolezni, kot so artritis, revmatizem, vnetje sklepov in išias. Blagodejno deluje pri vročinskih boleznih, pri mrzlici in infekcijskih boleznih (gripi). Pomaga pri gastrointestinalnih težavah, in sicer ureja prebavo, preprečuje vnetje črevesne sluznice in pojav črevesnega ulkusa ter hemeroidov. Pomaga tudi pri boleznih ledvic in urinarnega trakta. Korenine in liste rastline pa uporabljajo za zdravljenje bronhitisa. Zaradi številnih vitaminov in drugih učinkovin je šipek zelo uporabna zdravilna rastlina.


NASVET, KAKO UPORABITI ŠIPEK

Že zvečer v litrski vrč nalijemo mlačno vodo in vanj stresemo 1 jušno žlico šipka. To naj se namaka čez noč. Zjutraj pa pogrejemo in popijemo 2 dcl na tešče.

ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page