top of page

SMEJTE SE

Ohranjanje pozitivnega pogleda na življenje in iskanje načinov, kako ostati vedri, so dragoceni deli vašega potovanja k zdravemu življenju. Eden od najboljših načinov, kako oboje dosežemo, je smeh.

Na smeh lahko gledamo kot na živahno vadbo. Raziskovalci z Marylandske univerze so ugotovili, da v kombinaciji s petnajstimi minutami vadbe spodbuja vazodilatacijo - sposobnost žil, da se širijo. Torej je smeh odličen za naše zdravje, saj je slaba vazodilatacija dejavnik tveganja za srčno ali možgansko kap.

Druge raziskave so ugotovile, da smeh zvišuje raven endorfinov - hormonov dobrega počutja in zmanjšuje bolečino. Japonski raziskovalci pa so odkrili, da je bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so med obrokom gledali zabavno oddajo, znatno manj poskočil sladkor kot tistim, ki so poslušali dolgočasno predavanje.

Pri bolnikih, alergičnih na pršice in druge običajne dražljive snovi, so se po ogledu norčij Charlieja Chaplina v filmu Moderni časi kožne poškodbe zmanjšale, medtem ko gledanje posnetka z vremensko napovedjo ni imelo nikakršnega učinka.

Koristi smeha:

- sprostitev in zmanjšanje napetosti mišic,

- znižanje ravni stresnih hormonov,

- zmanjšan krvni tlak

- povišanje ravni imunoglobulina,

- manjše zaznavanje bolečine.


Na srečo je splet bogat vir zabavnih posnetkov, s katerimi se lahko okoristite. Ogled vaše najljubše zabavne oddaje ali filma je odlično izkoriščen čas, saj s tem, ko se smejite, sami sebi pomagate ostati pozitivno naravnani. Več priložnosti za smeh kot najdete, bolj boste privlačili druge prav tako vedre ljudi. Drug drugega boste navdihovali in ohranjali vedrino, tudi če se vam bo soočanje s spremembami spočetka zdelo zahtevno.


ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page