top of page

LESKOVE MAČICE - VITAMIN C


100 g surovih mačic ima približno 100 mg vitamina C.

Leska je dvospolna rastlina, kar pomeni, da ima tako moške kot ženske cvetove. Moški cvetovi so mačice, ki se razvijejo tekom poletja in prezimijo, zacvetijo pa zgodaj spomladi in majo svojo značilno obliko in jih zlahka lahko opazimo, ko ”visijo” z leskovih vej. Leska cveti od februarja do aprila. V zadnjem času, zaradi vse bolj milih zim, lahko opazimo cvetove leske že v januarju. Cvetni prah leske povzroča nemalo težav ljudem z alergijo na cvetni prah, saj povzroča solzenje, smrkanje in kihanje. Ženski cvetovi pa so skriti v cvetnih brstih iz katerih se izraščajo majhne rdeče brazde. Iz cvetov se razvijejo lešniki, ki rastejo v skupinah, tudi do 5 lešnikov skupaj. Seveda pa se lahko razvije tudi en sam.


Naše babice so uporabile tudi leskove mačice oz. cvetove, ki naj bi odpravljale gripo in pljučnico, saj spodbujajo potenje. V ta namen so jih skuhale v čaju. Mačice so jim prišle prav tudi v času lakote, zmlete so dodajali moki in iz tega pekli kruh. Tudi mačice so namreč zelo hranljive.


Čaj iz listov in lubja pa nam je v pomoč zoper drisko in lajšajo hemoroide. Zanimivo je, da v primeru driske lahko zaužijemo kar sveže liste leske. Če pa nam ne teknejo sami, jih lahko pojemo skupaj s kosom kruha.


Za sladokusce:

Vsako mačico (surovo) dobro prepojimo z raztopljeno čokolado. Čokoladne mačice položimo na peki papir in jih damo za nekaj časa, dokler se čokolada ne strdi, na hladno mesto. Nato jih po želji potresemo s kokosom in hladne postrežemo. Zelo okusno.



ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page