top of page

PRESNE KROGLICE


Hitro narejene, okusne, zdrave,... presne kroglice

Sestavine:

430g mletih sončničnih semen

280g datljev + 2dcl vode zmeljemo

120g mletih lanenih semen

20g bio 100% kakava

1 burbonska vanilija

2 čajni žlički cimeta

100g mletega sezama ali kokosa ali maka (v katerem na koncu povaljamo kroglice)



SONČNIČNA SEMENA

Eden od učinkov sončničnih semen je namreč prav vpliv na izboljšanje razpoloženja (visoka vsebnost aminokisline triptofan spodbuja nastanek serotonina). Semena sončnice vsebujejo še veliko magnezija, uravnovešajo presežke kalcija in uravnavajo delovanje živčevja. Tudi vitamin B6 je znan po protidepresivnem delovanju in sončnična semena so z njim dokaj bogata. Poleg tega že 50 gramov dnevno zaužitih sončničnih semen pokrije tudi dnevne potrebe po antioksidativnem vitaminu E.


Semena so bogat vir beljakovin, saj lahko vsebujejo:

  • 16 do 28 odstotkov beljakovin

  • 21 do 40 odstotkov maščob oziroma olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin – posebej linolne (omega-6)

  • 10 odstotkov ogljikovih hidratov

  • lecitin

  • vitamine A, B1, B2, B6, B12, E, K, D in

  • rudnine, kot so kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij, jod, cink,baker in železo.

Maščobne kisline omega-6 so potrebne za gradnjo zdravih celic v telesu in za nastajanje eikozanoidov, hormonom podobnih snovi v telesu, ki nadzirajo vrsto telesnih dogajanj, med drugim vnetja in pretok krvi. Pomanjkanje maščobnih kislin omega-6 povzroča zastoj v rasti, težave s kožo in strjevanjem krvi ter oslabi imunski sistem. Odrasla oseba na dan potrebuje okoli štiri grame omega-6 maščobnih kislin (dve žlici sončničnega olja oziroma pest mandljev ali orehov). Optimalni odmerek omega-6 maščobnih kislin varuje pred boleznimi srca in ožilja.

Semena imajo močan učinek na odvajanje vode (diuretični učinek). V ljudski medicini jih uporabljajo tudi kot sredstvo za izkašljevanje (ekspektorans), pri zdravljenju bronhitisa, vnetju grla in kašlja različnih vzrokov. Sončnična semena priporočajo tudi pri zdravljenju depresije. Na izboljšanje razpoloženja vpliva visoka vsebnost aminokisline triptofan (spodbuja nastanek serotonina) in vitamina B6.

Sončnična semena so precej bogatejša z vitaminom E kot druga običajna živila. Nekoč neupoštevani vitamin E danes tesno povezujemo z manjšim tveganjem za pojav koronarne srčne bolezni, nekaterih vrst raka in sive mrene. Sončnično seme je tudi odličen vir linolne kisline, ki je esencialna maščobna kislina, življenjskega pomena za mnoge telesne procese.

Študije WHO kažejo, da je nizka raven vitamina E najpomembnejši dejavnik tveganja za srčni napad. Ljudje s pomanjkanjem vitamina E imajo skoraj trikrat večjo možnost, da bodo zboleli za angino pektoris. Naraščanje linolne kisline povzroči upad tako skupnega kot škodljivega holesterola, s čimer se je moč izogniti zoženju arterij. Linolna kislina ovira tudi nastajanje krvnih strdkov.

Sončnična semena imajo tudi protirakavo delovanje. Ljudje, ki pojedo več živil, bogatih z antioksidanti betakarotenom in vitaminom C in E, redkeje zbolijo za rakom, v starejših letih pa se pri njih redkeje pojavi siva mrena.

Semena zaradi svoje izvrstne sestave preprečujejo tudi poškodbe zaradi vadbe. Izčrpljujoča vadba povzroči zvišane koncentracije prostih radikalov v telesu, kar lahko vodi do poškodb mišic, če ni na voljo dovolj vitamina E, ki prepreči oksidacijo.

POMEMBNO: uživanje semen ali olj, ki so žarka zaradi pregrevanja ali nepravilnega hranjenja, povečuje tveganje za nastanek prostih radikalov!



SEZAMOVA SEMENA

Sezamova semena so med drugim glavni vir fitinske kisline. Fitinska kislina se nahaja v vlaknatih delih semen, polnovrednih žitih in stročnicah. Med drugim lahko pomaga zavirati razvoj raka na črevesju ter krepiti imunski sistem.

V sezamovih semenih najdemo tudi lignane, snovi, ki spodbujajo absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, vplivajo na razmerje maščob v krvi ter pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Prav tako naj bi lignani v sezamovih semenih spodbujali porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Lignani v sezamovem semenu prav tako pomagajo zniževati raven holesterola v krvi.

Sezamova semena so odličen vir bakra, mangana in železa, poleg tega pa v njih najdemo še magnezij in fosfor. S približno 28 grami sezamovih semen pokrijemo približno 10 odstotkov dnevnih potreb po treh vitaminih iz B-kompleksa, in sicer po vitaminih B1, B6 in B9. Ti trije vitamini so zelo pomembni tudi v nosečnosti, saj prispevajo k optimalnemu razvoju ploda, bodočim mamicam pa zagotavljajo potrebno energijo.

Poleg tega so sezamova semena bogata še z beljakovinami, saj jih vsebujejo več kot katerakoli vrsta oreščkov ali semen. Poleg tega v njih najdemo še veliko zdravih maščob – večinoma gre za mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline.

Veliko žensk ima težave s pomanjkanjem železa, med nosečnostjo pa se potrebe po tem mineralu le še povečajo. Telo v času nosečnosti proizvaja več krvi, poleg tega pa se pospešeno razvija tudi otrokov krvožilni sistem. Če ne zaužijemo dovolj železa, lahko postanemo slabokrvni. In prav sezamova semena so odličen prehranski vir železa. 100 gramov sezamovih semen nas bo oskrbelo s kar 14,5 mg železa – z eno porcijo (to je približno 30 gramov) pa bomo zaužili približno 4,4 grame tega pomembnega minerala.



LANENO SEME

Uporabljamo v medicini zelo vsestransko. Predvsem je odvajalo pri kroničnem zaprtju. Izkazalo se je namreč, da tako imenovana drastična odvajala pri dolgotrajni uporabi povzročajo škodljive posledice, ker dražijo črevesje. Z lanenim semenom lahko črevesje vzgajamo k točnosti, dokler se ne prazni spet brez kakršnihkoli pripomočkov. Laneno seme se namreč napne in tako poveča vsebino črevesa in ga s tem razširi. To pa pospeši gibanje – peristaltiko črevesja. Pri uporabi nekoliko nalomljenih semen sodeluje pri tem procesu tudi olje, ki pospešuje drsenje. Odvajalni učinek okrepimo, če lanenemu semenu primešamo sadno čežano iz suhega sadja, dodamo med ali pa mlečni sladkor v razmerju 1 : 1. Zaužiti je treba zjutraj in zvečer po najmanj dve žlici take mešanice. Učinek se ne pokaže takoj. Pri kroničnem zaprtju mine včasih dva do tri dni, preden začne prebava delovati. Toda laneno seme ima še druge prednosti zaradi sluzi, ki jih vsebuje. Čaj iz njega je uveljavljeno sredstvo za grgranje pri vnetjih v ustih, žrelu in dlesnih, mlačnega pijemo proti kašlju, hripavosti in vnetju želodčne sluznice. Sluz vedno prekrije vnete in razdražene sluznice z varovalno plastjo. Obkladki s kašo iz lanenega semena pa blažijo bolečine in mehčajo ture.

je bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Te kisline koristijo srcu, telesnemu obrambnemu sistemu in pomagajo pri vnetnih stanjih.

Laneno seme je bogato tudi s fitoestrogenom lignansom. Lignansi sodijo med rastlinske substance s šibko, estrogenu podobno dejavnostjo. Poskusi kažejo, da uživanje 45 g lanenega semena na dan v nekaj tednih olajša nekatere simptome menopavze – navale vročine.

Nežne vlaknine, ki povečujejo količino blata, uvrščajo laneno seme med prebiotike, saj krepijo dobrodejno črevesno floro, ki preprečuje nastajanje in ponovno absorbcijo strupenih presnovkov.

Samo peščica živil je, ki imajo toliko blagodejnih učinkov kot laneno seme. Na Ameriškem inštitutu za onkologijo pravijo, da je tako učinkovito sredstvo proti raku, kot bi šlo za posebej izdelano zdravilo. Laneno seme vsebuje zelo redko kombinacijo šibkih estrogenov in maščobne kisline omega-3. Zaradi njegove izredne lastnosti so se na univerzi v Torontu odločili, da bodo z njim poskusno zdravili ženske, ki so obolele za rakom. Dr. Lilian Thompson je laneno seme dajala pacientkam, pri kateri so odkrili novotvorbe. Obseg tumorjev se jim je od diagnoze do operacije zmanjšal. Dr. Thompsonova je predpisovala pacientkam po 25 g sveže zmletih semen na dan. Ovira za estrogen se tvori v črevesju, ko se seme prebavi. Pravilno deluje le prebavljeno seme. Zrna morajo biti zmleta, ker imajo črevesni encimi le tako dostop do jedra.

Laneno seme je od doslej preučenih rastlin najbogatejši vir omega-3 maščobnih kislin in šibkih estrogenov. V maščobnih celicah omejuje količino estrogena, zmanjšuje moč njegovega delovanja, podaljša menstrualni ciklus in poveča število nosilcev estrogena. Tako zavira estrogen skoraj na vsakem delčku njegove poti.

POMEMBNO: ne vključujte lanenega semena v recepte, ki zahtevajo dolgotrajno kuhanje!

ZANIMIVE OBJAVE
NEDAVNE OBJAVE
IŠČI PO BESEDAH:​
No tags yet.
bottom of page